Topics



Verbal reasoning for competitive exams




1)CUP : LIP :: BIRD : ?
A.BUSH
B.GRASS
C.FOREST
D.BEAK
Answer: Option D
Explanation:-
Cup is used to drink something with the help of lips. Similarly birds collects grass with the help of beak to make her nest.
2)Flow : River :: Stagnant : ?
A.Rain
B.Stream
C.Pool
D.Canal
Answer: Option C
Explanation:-
As Water of a River flows similarly water of Pool is Stagnant.
3)Paw : Cat :: Hoof : ?
A.Lamb
B.Elephant
C.Lion
D.Horse
Answer: Option D
Explanation:
As cat has Paw similarly Horse has Hoof.
4)Ornithologist : Bird :: Archealogist : ?
A.Islands
B.Mediators
C.Archealogy
D.Aquatic
Answer: Option C
Explanation:
As Ornithologist is a specialist of Birds similarly Archealogist is a specialist of Archealogy.
5)Peacock : India :: Bear : ?
A.Australia
B.America
C.Russia
D.England
Answer: Option C
Explanation:-
As Peacock is the national bird of India, similarly Bear is the national animal of Russia.
6)REASON : SFBTPO :: THINK : ?
A. SGHMJ
B. UIJOL
C. UHNKI
D. UJKPM
Answer: Option B
7)Carbon : Diamond :: Corundum : ?
A. Garnet
B. Ruby
C. Pukhraj
D. Pearl
Answer: Option B
Explanation:
As Diamond is made of Carbon similarly Ruby is made of Corundum.
8)NATION : ANTINO :: HUNGRY : ?
A. HNUGRY
B. UHNGYR
C. YRNGUH
D. UNHGYR
Answer: Option B
9)Architect : Building :: Sculptor : ?
A. Museum
B. Stone
C. Chisel
D. Statue
Answer: Option D
Explanation:
As 'Architect' makes 'Building' similarly 'Sculptor' makes 'Statue'.

10)Eye : Myopia :: Teeth : ?
A. Pyorrhoea
B. Cataract
C. Trachoma
D. Eczema
Answer: Option A
Explanation:
As Myopia is disease of eye similarly pyorrhoea is a disease of teeth.




Comments: Facebook

Comments: Google+

Comments: DISQUS

MOBILE TEST by GOOGLE launch VALIDATE AMP launch