Topics



Top 50 Computer General Knowledge Questions Answers







Question 1. A person who uses his expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or to cause damage is a?
Ans:- Hacker.
Question 2. What is the control unit’s function in the CPU?
Ans:- To decode program instruction.
Question 3. Generally, the DATE is entered in the form?
Ans:- MM-DD-YY.
Question 4. RESTORE command is used to?
Ans:- Restore files from disks made using the BACKUP command.
Question 5. In MS-DOS you can use small or capital letter of combination of both to enter a command but internally MS-DOS work with?
Ans:- Capital letter.
Question 6. _ is the heart of the computer and this is where all the computing is done?
Ans:- Central Processing Unit.
Question 7. One byte is equival to?
Ans:- 8 bit.
Question 8. Personal computers can be connected together to form a?
Ans:- Network.
Question 9. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called?
Ans:- Instructions.
Question 10. The operating system is the most common type of _ software?
Ans:- System.
Question 11. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminals computer is an example of a law enforcement specialty called?
Ans:- Computer Forensics.
Question 12. Allocation of a resources in a time dependent manner to several program simultaneously called?
Ans:- Time sharing.
Question 13. External command in DOS are?
Ans:- Edit, sys, chkdsk.
Question 14. What is meant by a dedicated computer?
Ans:- which is assigned to one and only one task.
Question 15. The ALU and control unit of most of the microcomputers are combined and manufacture on a single silicon chip. What is it called?
Ans:- Microprocessor.
Question 16. The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called?
Ans:- Downloading.
Question 17. One disadvantage of a direct access file is?
Ans:- The delay in computing the storage address.
Question 18. SYS command is used to?
Ans:- Copy DOS system files to new disk.
Question 19. 1024 bytes equals?
Ans:- 1 KB.
Question 20. A collection of 8 bits is called?
Ans:- Byte.
Question 21. While working with Ms-Dos which command transfers a specific file from one disk to another?
Ans:- Copy.
Question 22. Disk copy command in DOS is used to?
Ans:- Copy contents of one floppy disk to another.
Question 23. All computers execute?
Ans:- Machine language program.
Question 24. Data that are accumulated and processed in group called?
Ans:- Batch Processing.
Question 25. Multiprocessing supports more then one _ at the same time?
Ans:- Process.
Question 26. What are the four things needed to connect to the Internet?
Ans:- Telephone line, modem, computer, and an ISP.
Question 27. The interactive transmission of data within a time sharing system may be best suited to?
Ans:- Half-duplex Lines.
Question 28. Which performs modulation and demodulation?
Ans:- Modem.
Question 29. How many address lines are needed to address each memory locations in a 2048 x 4 memory chip?
Ans:- 11.
Question 30. Java is a?
Ans:- Programming Language.
Question 31. Maximum length of DOS command using any optional parameter is?
Ans:- 127 characters.
Question 32. An example of digital, rather than analog, communication is?
Ans:- DDS.
Question 33. What is the minimum number of wires needed to send data over a serial communication link layer?
Ans:- 2.
Question 34. The maximum length in DOS commands is?
Ans:- 127 Chars.
Question 35. Where does a computer add and compare data?
Ans:- CPU Chip.
Question 36. A microprogram written as string of 0’s and 1’s is a?
Ans:- Binary Microprogram.
Question 37. _ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer?
Ans:- The operating system.
Question 38. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the?
Ans:- Digital Divide.
Question 39. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a?
Ans:- Network.
Question 40. Layer one of the OSI model is?
Ans:- Physical Layer.
Question 41. A _ is approximately one billion bytes?
Ans:- Gigabyte.
Question 42. Computers use the _ language to process data?
Ans:- Binary.
Question 43. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of?
Ans:- Eight Bits.
Question 44. _ is data that has been organized or presented in a meaningful way?
Ans:- Information.
Question 45. What is the commonly used unit for measuring the sped of data transmission?
Ans:- Bits per second.
Question 46. ‘Blue tooth’ technology allows?
Ans:- Wireless communication between equipment’s.
Question 47. Verification of a login name and password is known as?
Ans:- Authentication.
Question 48. _ is the ability of an operating system to control the activities of multiple programs at the same time?
Ans:- Multitasking.
Question 49. The term ‘Pentium’ is related to?
Ans:- Microprocessor.
Question 50. ‘LAN’ means?
Ans:- Local Area Network.

Comments: Facebook

Comments: Google+

Comments: DISQUS

MOBILE TEST by GOOGLE launch VALIDATE AMP launch