Topics



Important Railway Question And Answer

1. Where is Railway Staff College situated ?
Answer: Baroda
2. What is the width of Broad gauge rail ?
Answer: 1.676
3. Which is the First Electric Train in India ?
Answer: Deccan Queen (Kalyan - Pune)
4. When did Life Line Express (Jeevan Rekha) Started ?
Answer: In 1991
5. Which year is declared as "Year of Rail Users" by the Indian Railways ?
Answer: 1995
6. Which is the Longest Railway Tunnel ?
Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihal railway tunnel)
7. Which is the Longest Railway platform in the World ?
Answer: Gorakhpur station platform (UP)
8. Which is the train running between India and Bangladesh ?
Answer: Maitree Express
9. Which are the states have no Railway ?
Answer: Meghalaya and Sikkim (building new railway lines)
10. Which is the Worlds oldest working steam locomotive engine (train) ?
Answer: Fairy Queen runs in India
11. What is the width of Narrow gauge rail ?
Answer: 0.762
12. Where is the Headquarters of Konkan railway ?
Answer: Bilapur
13. Which is the fastest train in India ?
Answer: Shatabdi Express
14. In which year Indian Railway board established ?
Answer: 1905

15. Which is the first Railway station in India ?
Answer: Chhatrapati Shivaji Terminus (Victoria terminal)
* 16. Who is the first Indian to present Railway Budget ?
Answer: John Mathai
* 17. Who is the first railway minister in India ?
Answer: John Matthai
* 18. Who is the first lady Railway minister of India ?
Answer: Mamta Benergy
* 19. Which is the highest railway station in India ?
Answer: Ghum railway station
* 20. Which is the longest Railway bridge in India ?
Answer: Vallarpadam Bridge (kerala)
* 21. What is the slogan of Indian Railway ?
Answer: lifeline of the nation
* 22. Where is the Museum of Indian Railway situated?
Answer: Chanakyapuri (New Delhi)
* 23. first indian double-decker train coach factory situated?
Answer: Rail Coach Factory, Kapurthala
*24. which is the longest train route in India?
Answer: Dibrugarh-Kanyakumari Vivek Express

Comments: Facebook

Comments: Google+

Comments: DISQUS

MOBILE TEST by GOOGLE launch VALIDATE AMP launch