Topics



Gk question for railway recruitment entrance exam








1.Which country became as Associate Member of European Organization for Nuclear Research (CERN) recently?
a)    Japan
b)    Russia
c)    India
d)    China
Answer : India
2.Name the spacecraft of Russia that reached the International Space Station, carrying a European, a Russian and an American astronaut.
a)    Voskhod
b)    Salyut
c)    Soyuz
d)    Vostok
Answer : Soyuz
3.Recently, who was awarded with the International Peace Prize by Indian Government for his efforts in ensuring world peace?
a)    Baba Ramdev
b)    Sri Sri Ravishankar
c)    Sri Ramakrishna Paramhansa
d)    Dadi Janki
Answer : Sri Ramakrishna Paramhansa
4.Who is the author of the book titled Gita Press and the Making of Hindu India?
a)    Manu S. Pillai
b)    Madhu Gurung
c)    Akshaya Mukul
d)    Sophia Khan
Answer : Akshaya Mukul
5.Who of the following won the first World Sanskrit Award?
a)    Mukund Ram Shastri
b)    Maha Chakri Sirindhorn
c)    Daniel H.H. Ingalls
d)    None of the above
Answer : Maha Chakri Sirindhorn
6.Who will be the Chief Guest at the 14th Pravasi Bharatiya Divas?
a) Antonio Costa
b) Donald Ramtar
c) Michael Ashwin Satyandre Adhin
d) None of the above
Answer : Antonio Costa
7.Name the twin-seat aircraft that in November 2016 received the Initial Operation Clearance (IOC).
a) Jaguar DARIN I
b) Jaguar DARIN II
c) Jaguar DARIN III
d) Jaguar DARIN IV
Answer : Jaguar DARIN III
8.Which of the following state government launched the Smart Water Distribution Monitoring web portal?
a) Maharashtra
b) Punjab
c) Haryana
d) Andhra Pradesh
Answer : Andhra Pradesh
9.Which of the following organization recently launched India’s first Payments Bank?
a) Airtel Payments Bank Limited
b) Aditya Birla Nuvo Limited
c) Reliance Industries Limited
d) Vodafone m-pesa Limited
Answer : Airtel Payments Bank Limited
10.The Union Government in association with the North Eastern States and West Bengal organised the International Tourism Mart in which place?
a) Guwahati
b) Sikkim
c) Kolkata
d) Manipur
Answer : Manipur
11.The Palampur Assembly Constituency of Himachal Pradesh that became the first e-Assembly constituency of India. Palampur constituency lies in which district of Himachal Pradesh?
a) Hamirpur
b) Bilaspur
c) Mandi
d) Kangra
Answer : Kangra
12.Who of the following was recently appointed the Chairman of the National Highways Authority of India?
a) Yudhvir Singh Malik
b) Raghav Chandra
c) Yogendra Narain
d) None of the above
Answer : Yudhvir Singh Malik
13.Which country has unearthed evidences of a lost 7000-year-old city?
a) India
b) China
c) Egypt
d) Greece
Answer : Egypt
14.Who was appointed as the CEO of State Bank of Mauritius (SBM) Group?
a) Siby Sebastian
b) Gaganjeet Bhullar
c) Pankaj Patel
d) Kamala Harris
Answer : Siby Sebastian
15.The National Green Tribunal recently ordered environment audit of all the government buildings of which of the following States/UTs?
a) Delhi
b) Chandigarh
c) Maharashtra
d) Punjab
Answer : Delhi

Comments: Facebook

Comments: Google+

Comments: DISQUS

MOBILE TEST by GOOGLE launch VALIDATE AMP launch