Topics



List of Indian Cities and their Founders | GK for Competitive Examinations


1. Who was the founder of Madras?
ANS: Francis Day
2. Who was the founder of Delhi?
ANS: Anangpal
3. Who was the founder of Calcutta?
ANS: Job Charnok
4. Who was the founder of Allahabad?
ANS: Akbar
5. Who was the founder of Ajmeer?
ANS: Ajaypal Chauhan
6. Who was the founder of Hisar?
ANS: Firozshah Tuglaq
7. Who was the founder of Siri?
ANS: Alaudden Khilji
8. Who was the founder of Vijayanagaram
ANS: Harihar & Bukka
9. Who was the founder of Jodhpur?
ANS: Rao Jodha
10. Who was the founder of Fathepur Sikri?
ANS: Akbar
11. Who was the founder of Hyderabad?
ANS: Quli Qutabshah
12. Who was the founder of Agra?
ANS: Sikkandar Lodhi
13. Who was the founder of Mahabalipuram?
ANS: Narasimhawarma
14. Who was the founder of Ahmedabad?
ANS: Ahmed Shah
15. The City of Daulatabad was founded by?
ANS: Muhammad bin Tughlaq
16. Dinpanah was established by?
ANS: Humayun
17. The city of Jahanpanah was founded by?
ANS: Muhammad bin Tughlaq
18. The founder of Gangaikondachol
Apuram?
ANS: Rajendra Chola I
19. The City of Shahjahanabad was founded by?
ANS: Shah Jahan
20. Chandigarh was designed by whom?
ANS: Le Coubusier
21. The city of Amritsar was founded by?
ANS: Guru Ram Das
22. The city was established by Kanishka in Kashmir?
ANS: Kanishkapuram
23. The founder of the city of Patna?
ANS: Sher Shah
24. The architect of New Delhi?
ANS: Edwin Lutyens
25. The architect of the city of Gandhinagar?
ANS: Le Coubusier
26. Who was the founder of Mumbai?
ANS: Onald Ogjiar
27. Who was the founder of Bhopal?
ANS: Raja Bhoj
28. Who was the founder of Indore?
ANS: Ahilya Bai
29. Who was the founder of Tughlakabad?
ANS: Mohammad Tughlaq
30. Who was the founder of Jaipur?
ANS: Sawai Jai Singh

Comments: Facebook

Comments: Google+

Comments: DISQUS

MOBILE TEST by GOOGLE launch VALIDATE AMP launch