Topics



GENERAL SCIENCE FOR SSC AND UPSC



Q 1- Permanent hardness of water may be removed by the addition of:



  1. Sodium Carbonate
  2. Lime
  3. Potassium Permanganate
  4. Alum

Answer:-2

Q2 -The ratio of pure gold in 18 carat gold is:


  1. 60%
  2. 75%
  3. 80%
  4. 85%

Answer:-2

Q3 -Television was invented by:


  1. Faraday
  2. L. Baird
  3. Edison
  4. Marconi

Answer:-2

Q4 – The electric filament of the bulbs is made up of:


  1. Copper
  2. Iron
  3. Aluminium
  4. Tungsten

Answer:-4

Q5- The most commonly used bleaching agent is:


  1. Alcohol
  2. Calcium Chloride
  3. Chlorine
  4. Sodium chloride

Answer:-3

Q6 -Newton is the unit of:


  1. Work
  2. Energy
  3. Force
  4. Acceleration

Answer:-3

Q7 -The ‘solder’ used in connecting electronic circuits consists of;


  1. Lead and tin
  2. Tin and iron
  3. Copper and lead
  4. Lead and aluminium

Answer:-1

Q8 -The mammal capable of flying is:

  1. Jaguar
  2. Ostrich
  3. Pelican
  4. Bat

Answer:-4

Q9 -When milk is churned, the cream separates from it due to the:


  1. cohesive force
  2. frictional force
  3. centrifugal force
  4. gravitational force

Answer:-3

Q10 -A body in circular motion requires:

centrifugal force
centripetal force
inertial force
gravitational force
Answer:-2

Q11 -The rising of ink to the point of nib in a fountain pen is due to:


  1. surface tension
  2. capillary action
  3. gravitational attraction
  4. None of the above

Answer:-2

Q12 -As one goes up the mountain one suffers from nose bleeding sometimes. The reason is that


  1. blood pressure decreases at high altitudes
  2. blood pressure increases at high altitudes
  3. as one starts going up, the pressure of the blood capillaries becomes higher than the outside pressure
  4. None of the above

Answer:-3

Q13 -The inner lining of stomach is protected by one of the following from the harmful effect of hydrochloric acid. This is:


  1. pepsin
  2. mucus
  3. saliva
  4. bile

Answer:-2

Q14-In coming years skin related disorders will become more common due to :


  1. Excessive use of detergents
  2. Water pollution
  3. Air pollution
  4. Depletion of ozone layer

Answer:-4

Q15 -The study of Earthquakes is known as:


  1. Ecology
  2. Titanology
  3. Seismology
  4. None of these

Answer:-3

Q16 -What is the S.I. unit of temperature?


  1. Joule
  2. Celsius
  3. Kelvin
Flux
Answer:-3

Q17 -Density of milk is measured by:


  1. Lactometer
  2. Hydrometer
  3. Barometer
  4. Hygrometer

Answer:-1

Q18 -Nuclear fusion is caused by the impact of:


  1. Proton
  2. Electron
  3. Neutron
  4. Both a and b

Answer:-3

Q19 -Which acid is produced when milk gets sour?


  1. Tartaric Acid
  2. Butyric Acid
  3. Lactic Acid
  4. Acetic Acid

Answer:-3

Q20 -Most Hazardous metal pollution of automobile exhaust is :


  1. Cd
  2. Hg
  3. Copper
  4. Lead

Answer:-4

Q21 – Decibel is the unit of


  1. Density
  2. Light
  3. Sound\
  4. Elasticity

Answer:-3

Q22 -Fathometer is used to measure:


  1. Earthquakes
  2. Rainfall
  3. Ocean Depth
  4. Sound Intensity

Answer:-3

Q23 -The apparatus used in submarines to give a clear view of the object, on the surface of the ocean or ground is known as:


  1. Periscope
  2. Sextant
  3. Stereoscope
  4. Telescope

Answer:-1

Q24 -The best conductor of elasticity is:


  1. Iron
  2. Aluminium
  3. Copper
  4. Silver

Answer:-4

Q25 -Iron is heavier than water; still the ship floats on the sea because


  1. weight of the ship is less than the weight of water in the sea
  2. weight of the ship is more than sea water
  3. weight of the ship is less than the weight of water that the ship displaces
  4. weight of ship is equal to the weight of water that ship displaces

Answer:-3

Comments: Facebook

Comments: Google+

Comments: DISQUS

MOBILE TEST by GOOGLE launch VALIDATE AMP launch