Topics



Chemistry Objective Type Questions and Answers for SSC


1.       Who is regarded as father of modern chemistry ?
A.    Ruterford
B.    Einstein
C.    Lavoisier
D.   C.V. Raman
Answer : C

2.      The term PVC used in the plastic industry stands for

A.    polyvinyl chloride
B.    polyvinyl carbobate
C.    phosphor vanadiu chloride
D.   phosphavinyl chloride

Answer : A

3.      What among following is used to produce artificial rain ?

A.    copper oxide
B.    carbon monoxide
C.    silver iodide
D.   silver nitrate

Answer : C

4.      What nucleus of atom contains ?

A.    protons
B.    electrons
C.    electrons and protons
D.   protons and neutrons

Answer : D

5.      Human bone does not contain

A.    calcium
B.    carbon
C.    oxygen
D.   phosphorous

Answer : C

6.      Air contains maximum amount of

A.    oxygen
B.    nitrogen
C.    hydrogen
D.   carbon dioxide

Answer : B

7.      Oil of vitriol is

A.    nitric acid
B.    sulphuric acid
C.    hydrochloric acid
D.   phosphoric acid

 Answer : B

8.     Which metal is heaviest ?

A.    osmium
B.    mercury
C.    iron
D.   nickle

Answer : B

9.      Who proposed first atomic theory ?

A.    E.Rutherford
B.    De Broglie
C.    John Dalton
D.   D.I.Mendeleef

Answer : C

10.  Bleaching action of chlorine is by

A.    decomposition
B.    hydrolysis
C.    reduction
D.   oxidation

Answer : A


Comments: Facebook

Comments: Google+

Comments: DISQUS

MOBILE TEST by GOOGLE launch VALIDATE AMP launch