Topics



50 gk question must read





1. The Curiosity rover built by National Aeronautics and Space Administration (NASA) as a part of Astrobiology mission successfully landed on the planet–
(A) Mars (B) Saturn
(C) Venus (D) Mercury
Ans: Mars
2. Which of the following is not an endocrine gland?
(A) Pituitary gland (B) Pancreas
(C) Pineal gland (D) None of these
Ans: None of these
3. Which of the following is not correctly matched?
(A) Cyrus Mistry : Tata Group (B) Sheryl Sandberg : Facebook
(C) Larry Page : Google (D) Deepak Parekh : HFCL
Ans: Deepak Parekh : HFCL
4. Which of the following acts as both exocrine and endocrine gland?
(A) Pancreas (B) Spleen
(C) Liver (D) Pituitary gland
Ans: Pancreas
5. Which of the following does not produce hormone?
(A) Heart (B) Kidney
(C) Gastro-intestinal tract (D) None of these
Ans: None of these
6. Who among the following Viceroys wrote the book ‘Problems of the East’?
(A) Lord Curzon (B) Lord Clive
(C) Lord Mayo (D) Lord Mountbatten
Ans: Lord Curzon
7. Which among the following Philosophical Systems expounds ‘Critical Examination’ or ‘Solution of a problem by reflection’?
(A) Vaishesika (B) Samkhya
(C) Mimansa (D) Yoga
Ans: Mimansa
8. Who among the following said about Md. Ali Jinnah that he was an ‘Ambassador of Hindu-Muslim Unity’?
(A) Annie Besant (B) Sarojini Naidu
(C) B. G. Tilak (D) None of these
Ans: Sarojini Naidu
9. Which among the following is considered as the best rock cut temple in the world?
(A) Brihadeeswara Temple, Tanjavur (B) Lingaraja Temple, Bhubaneswar
(C) Kailasha Temple, Ellora (D) Kandariya Temple, Khajuraho
Ans: Kailasha Temple, Ellora
10. Badayuni said that “Sultan got freedom from his masses and masses from the Sultan”. Who among the following kings does he refer to?
(A) Alauddin Khilji (B) Balban
(C) Iltutmish (D) Md. Bin Tughlaq
Ans: Md. Bin Tughlaq
11. Lakshadweep Islands are the product of–
(A) Reef formation (B) Volcanic activity
(C) Wave action (D) Plate collision
Ans: Reef formation
12. Which of the following is the smallest country in terms of area?
(A) Maldives (B) Malta
(C) Marshall Islands (D) St. Kitts-Nevis
Ans: Malta
13. Through which one-of the following groups of countries does the ‘Tropic of Capricorn’ pass?
(A) Chile, Paraguay, Namibia (B) Peru, Angola, Zimbabwe
(C) Bolivia, Zambia, Fiji (D) None of these
Ans: Chile, Paraguay, Namibia
14. Which one of the following country does not border Caspian Sea?
(A) Iran (B) Iraq
(C) Georgia (D) Turkmenistan
Ans: Iraq
15. Scheduled Commercial Banks are allowed to borrow at their own discretion using–
(A) Net demand and time liabilities (B) Marginal standing facility
(C) Open market operation (D) None of these
Ans: Marginal standing facility
16. Which of the following does not mainly consist of Portfolio Investment?
(A) FII investment (B) American depository receipts (ADRs)
(C) Global depository receipts (GDRs) (D) None of these
Ans: None of these
17. Which of the following does not contribute to sustainable development?
(A) Improvement of economic well being with social justice.
(B) Restrained use of, natural resources.
(C) Protection of interests of future generations.
(D) None of these
Ans: None of these
18. Which of the following does not include monetary policy instruments?
(A) Repo rate (B) Cash reserve ratio
(C) Open market operations (D) Foreign direct investment
Ans: Foreign direct investment
19. Which among the following States of India are involved in the controversy associated with Mullaperiyar Dam?
(A) Tamil Nadu and Kerala (B) Karnataka and Tamil Nadu
(C) Kerala and Karnataka (D) Andhra Pradesh and Tamil Nadu
Ans: Tamil Nadu and Kerala
20. Which of the following National Parks was in news due to massive forest fire outbreak that raged for many days?
(A) Nagarahole National Park, Karnataka
(B) Kanha National Park, Madhya Pradesh
(C) Anshi National Park, Karnataka
(D) Bhitarkanika National Park, Odisha
Ans: Nagarahole National Park, Karnataka
21. Rapid spasm in muscle due to low availability of calcium ion in body fluid is called–
(A) Tetany (B) Tetanus
(C) Fibrosis (D) Gout
Ans: Tetany
22. The Indian Association played an important role in arousing national consciousness through the formation of the–
(A) Indian National Congress (B) Bengal British Indian Society
(C) Indian National Conference (D) British India Association
Ans: Indian National Conference
23. The first national news agency of India was–
(A) The Indian Review (B) The Free Press of India
(C) The Hindustan Review (D) The Associated Press of India
Ans: The Free Press of India
24. The tribal rebellion against the British, known as Ulgulan, was organised by–
(A) Birsa Munda (B) Tomma Dora
(C) Ramchandra Raju (D) Ranade
Ans: Birsa Munda
25. Who among the following formed Congress Nationalist Party to act as a powerful pressure group within the Congress?
(A) Motilal Nehru and Tej Bahadur Sapru (B) Madan Mohan Malaviya and M. S. Aney
(C) Surendranath Banerjee and C. R. Das (D) Mrs. Annie Besant and M. S. Aney
Ans: Madan Mohan Malaviya and M. S. Aney
26. Which Congress president conducted negotiations with Cripps in 1942 and Wavell at the Simla Conference?
(A) Abul Kalam Azad (B) Jawaharlal Nehru
(C) J. B. Kripalani (D) C. Rajagopalachari
Ans: Abul Kalam Azad
27. Bhitarkanika wild life sanctuary, an important site of wildlife biodiversity, lies near the confluence of two important rivers. Identify the rivers–
(A) Brahmani and Baitarani (B) Mahanadi and Indravati
(C) Mahanadi and Dhamara (D) None of these
Ans: Brahmani and Baitarani
28. Which among the following States is solely dependent on canal irrigation?
(A) Nagaland (B) Assam
(C) Jammu and Kashmir (D) Tripura
Ans: Nagaland
29. Madhapur is famous for–
(A) largest wind farms cluster.
(B) largest solar plant in India to sterilise milk cans.
(C) newly discovered oil field near Bhuj in Gujarat.
(D) None of these
Ans: largest solar plant in India to sterilise milk cans.
30. Protection and improvement of environment and safeguarding of forests and wildlife of the country are the important directives that come under–
(A) Fundamental Rights (B) Fundamental Duties
(C) Directive Principles of State Policy (D) None of these
Ans: Directive Principles of State Policy
31. Which Committee set up by RBI has the mandate to study issues and concerns in the micro-finance sector?
(A) Y. H. Malegam Committee (B) J. J. Irani Committee
(C) Mashelkar Committee (D) None of these
Ans: Y. H. Malegam Committee
32. Which of the following is concerned with inequality in distribution of family income?
(A) Gini Multiplier (B) Gini Index
(C) Lorenz Curve (D) Laffer Curve
Ans: Gini Index
33. A state of economy where aggregate demand is greater than the total supply of goods and services is called–
(A) Repressed-inflation (B) Reflation
(C) Deflation (D) Demand pull-inflation
Ans: Repressed-inflation
34. Which of the following-forms a major innovation of National Rural Health Mission?
(A) Creation of a cadre of Accredited Social Health Activists (ASHA).
(B) Improvised hospital care.
(C) Decentralisation at district level arid effective utilisation of resources through NGOs and community.
(D) All of these
Ans: All of these
35. Michael Phelps became the only player in history of Olympics to win a record haul of 22 medals in the Olympics.
Who among the following held the earlier record of winning maximum medals at Olympics?
(A) Sergey Bubka (B) Larisa Latyina
(C) Usain Bolt (D) Yelena Isinbayeva
Ans: Larisa Latyina
36. Rupesh Shah is associated with which of the following sport disciplines?
(A) Archery (B) Horse racing
(C) Billiards (D) Polo
Ans: Billiards
37. Who among the following is credited with conceiving and implementing a radically new mode of bringing water to crops in arid and dry land regions called “Micro Irrigation”?
(A) Daniel Hillel (B) Matt Apuzzo
(C) Wang Shu (D) John Gordon
Ans: Daniel Hillel
38. . Indian Naval Rating mutiny in 1946 took place in–
(A) Calcutta (B) Madras
(C) Visakhapatnam (D) Bombay
Ans: Bombay
39. The Jain Temples’ known for the finest marble carvings in India are situated at–
(A) Gwalior (B) Kiradu
(C) Modhera (D) Dilwara
Ans: Dilwara
40. Who among the following encouraged the formation of Congress Socialist Party even though he was not a member of it?
(A) Achyuta Patwardhan (B) Jawaharlal Nehru
(C) Jayaprakash Narayan (D) Acharya Narendra Dev
Ans: Jawaharlal Nehru
41. The Widow Remarriages Act was passed during the Governor-Generalship of–
(A) Bentinck (B) Dalhousie
(C) Canning (D) Lawrence
Ans: Dalhousie
42. The Asiatic Society of Bengal was founded by–
(A) Rammohan Roy (B) Sir William Jones
(C) W. W. Hunter (D) William Bentinck
Ans: Sir William Jones
43. The density of water is maximum at 4°C. Such chemical property of water leads to–
(A) continuous availability of ice floating on sea surface.
(B) sustenance of marine life even during harsh winter.
(C) reduced heat loss from the surface of the sea
(D) None of these
Ans: sustenance of marine life even during harsh winter.
44. Which committee reports on economy, improvements in organisation, efficiency or administrative reform consistent with policy on public expenditure?
(A) Public Accounts Committee (B) Estimates Committee
(C) Committee on Public Undertakings (D) None of the above
Ans: Estimates Committee
45. Department of Ex-servicemen Welfare comes under the Ministry of–
(A) Personnel, Public Grievances and Pensions (B) Defence
(C) Home Affairs (D) Labour and Employment
Ans: Defence
46. Which part of the brain is responsible for controlling body temperature?
(A) Pituitary gland (B) Hypothalamus
(C) Thalamus (D) None of these
Ans: Hypothalamus
47. Which of the following forms an important component of the foreign exchange reserves of the country?
(A) Foreign exchange assets of RBI (B) Gold reserves of RBI
(C) SDR holdings of the Government (D) All of these
Ans: All of these
48. Operating principle of optical fibres which are used in endoscopes and telecommunications is based on–
(A) Refraction (B) Critical angle
(C) Total internal reflection (D) Refractive index
Ans: Total internal reflection
49. In which group of crops, growth rate in yield levels appears to have plateaued over the last few years?
(A) Rice and Wheat (B) Pulses and Mustard
(C) Sugarcane and Oilseeds (D) Coarse cereals and plantation crop
Ans: Rice and Wheat
50. Which of the following States has formed ‘Innovation Council’ based on the lines of National Innovation Council?
(A) Bihar (B) Haryana
(C) Karnataka (D) West Bengal
Ans: Haryana

Comments: Facebook

Comments: Google+

Comments: DISQUS

MOBILE TEST by GOOGLE launch VALIDATE AMP launch